Tandhygien - A och O vid dålig andedräkt


Luktar man illa i munnen kan det bero på att man inte borstar sina tänder tillräckligt noga. Matrester som sätter sig mellan tänderna tenderar nämligen till att börja lukta efter ett tag.


-    Borsta tänderna. Att borsta tänderna är självfallet av högsta vikt om du lider av dålig andedräkt, och ja, och också om du inte lider av det. Du bör borsta tänderna två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Använd en elektriskt tandborste framför en vanlig. Den elektriska tandborsten kommer åt bättre mellan tänderna och under tandköttskanten, och tar på det sättet bort gamla matrester som leder till dålig andedräkt. Det är också givetvis bra att skölja med flour för att inte hål ska bildas.

-    Att använda tandtråd hjälper mot dålig andedräkt. När matresterna som satt sig mellan tänderna blir till plack och börjar stelna till tandsten, leder detta till att man får dålig andedräkt. Genom att använda tandtråd får man bort mycket av placken innan denna stelnar. Tandsten gör dessutom att tandköttet kan dra sig tillbaka något, eftersom tandstenen lätt bildas under tandköttet. På det sättet kan tandköttet tappa fästet. Det är inte roligt att lukta illa i munnen, men det är ändå värre att lukta illa i munnen och ha långa tandhalsar eller att få tandlossning. Tandtråd ska helst användas en gång per dag, och helst på kvällen innan du lägger dig. Tänk dock på att använda tandtråden innan du borstar tänderna, annars blir placken kvar i munnen efteråt och ligger kvar och fräter på emaljen. Tandtråden ska dras strax under tandköttet, så att den plack som finns där under kommer med ut. Är du osäker på hur du ska använda tandtråd - fråga din tandläkare eller din tandhygienist.

-    Tandläkaren förebygger dålig andedräkt
. Dålig andedräkt kan du  få bort genom att gå till tandläkaren ofta

Det är bra att besöka sin tandläkare regelbundet om man har dålig andedräkt. Även om det kan vara dyrt att gå till tandläkaren, lönar det sig ofta i längden. Karies, tandköttsinflammationer och andra tandproblem leder ofta till att man luktar illa i munnen och får dålig andedräkt. Tänk också på att tandläkaren är expert på munhygien, så passa på att våga fråga din tandläkare om vad man kan göra då man luktar illa i munnen. De kan svara på de flesta av dina frågor!