Dessa livsmedel kan påverka din andedräkt negativt:

Vitlök. Det är ingen slump att det är just vitlök som håller vampyrer borta. Vitlök luktar som bekant efter man ätit den, och den håller inte bara vampyrer borta, utan förmodligen även dina nära och kära.
Är den rå, som i till exempel aioli eller guacamole, luktar man ändå värre i munnen än om den är stekt, grillad eller på annat sätt tillagad. Självfallet ska man inte undvika vitlök, vitlök är både gott och nyttigt, men man bör undvika att äta det innan man ska på date eller på ett viktigt möte. Vitlöksdoften kan sitta kvar några timmar, ibland längre än så. Att man luktar vitlök beror på att vissa av de ämnen som finns i vitlök, tränger ut i blodet. Dessa ämnen kommer därefter ut genom utandningsluften.


Gul lök. Gul lök, liksom de flesta andra löksorter, ger ofta en dålig andedräkt. I synnerhet om den är rå. Så undvik löksallad med tomater eller andra rätter med rå lök om du ska träffa någon viktig person.

Vin. Vin är gott och lika trevligt är att man oftast blir lite glad efteråt, med dessvärre blir man också sur i magen och munnen, utan att man egentligen tänker på det. PH-värdet sänks och man luktar därför illa i munnen.

Öl. Även öl - ja, många alkoholdrycker - gör att man kan få dålig andedräkt, både strax efter du druckit ölen och - om du druckit för många - dagen efter.

Kaffe.”Av kaffet det goda vi njuta. Vi har så svårt för att sluta. Kaffe det är bra. Hurra hurra hurra. Den bästa av drycker i Sverige vi ha”. Några av er kanske minns scenen ifrån Riket, där Ernst-Hugo Järegård hyllar det svenska kaffet. Och visst är det svårt att sluta med denna goda dryck. Men den ger som bekant dålig andedräkt. Detta går förstås att leva med, och är heller inte så mycket man kan göra åt, för kaffe är ju alldeles för svårt att vara utan.
Ett tips kan dock vara, om du luktar illa i munnen, att åtminstone undvika kaffet efter maten. Kaffet är inte alls särskilt bra för matsmältningen, och den ger ju också en bitterljuv, lätt illaluktande touch på din andedräkt. Det är bättre att ta en kopp kamomillte istället (se nedan).


Ostar. Vissa ostar kan få din andedräkt att slå kullerbytta. Camembert, mögelost är några exempel på ostar man kan lukta illa av. Ju starkare osten är desto mer luktar man.  Att man luktar av ost beror i första hand på att ostrester fastnar mellan tänderna – och ost innehåller ju som bekant väldigt mycket proteiner. Proteinresterna som fastnar mellan tänderna luktar som sagt ofta illa när de bryts ner i munnen. Den enklaste åtgärden mot att få bort den dräpande ostandedräkten är att borsta tänderna.


Kryddor. Vissa kryddor påverkar också din andedräkt. Starka kryddor som chili kan ge halsbränna, och då tenderar man också att lukta lite illa. Även kryddor som curry, vitlökspulver kan påverka.


Socker. Choklad, bullar, sockerdricka, smågodis. You name it. Allt som är sött är gott. Dessvärre gäller det att se upp med sockret, och inte bara på grund av blodsockernivåer och fetma. Socker påverkar också din andedräkt. Eftersom socker fungerar som näring åt bakterierna i munnen, växer bakterierna snabbare och producerar mer plack. Plack luktar som sagt illa och ger dålig andedräkt. Minska alltså gärna på sockret. Det har många fördelar.