Muntorrhet

Muntorrhet gör ofta att man kan få dålig andedräkt. Det finns ett flertal olika anledningar till att man kan vara torr i munnen. På morgonen kan man, om man till exempel sovit med öppen mun, eller om man det är väldigt torr luft, kan man bli torr i munhålant, vilket gör att man kan vakna upp med en dålig morgonandedräkt. Men det finns också andra anledningar till varför man kan vara torr i luften vilket man inte alltid tänker på. Muntorrhet gör att bakterierna lättare får fäste och växer till sig, vilket i sin tur kan leda till hål och till dålig andedräkt.

Muntorrhet och mediciner

Mediciner och läkemedel kan påverka salivflödet i munnen. Det har bland annat visat sig att antidepressiva mediciner, som zoloft och cipramil, kan ge torrhet i munnen som en bieffekt. Äter man mediciner vars sidoeffekter kan vara att ge muntorrhet är det viktigt att sköta om sin tandhygien extra noggrant. Det kan vara bra att skölja munnen med flourskölj innan man lägger sig, och under dagen kan det också vara bra att suga på en flourtablett. Är det så att muntorrheten är ett problem, bör man kontakta sin läkare för att diskutera fram en lösning som passar dig.

Stress och muntorrhet

Långvarig stress kan påverka salivflödet, liksom andra funktioner i kroppen. Är det så att du ofta har torr mun och stressar ofta, bör du tänka över hur dina vanor ser ut för att minska på sådant som stressar dig.

Sjukdomar

Vissa sjukdomar gör att man blir torr i munnen. Sjögrens syndrom kan ge torr mun och torra ögon. Vissa sjukdomsbehandlingar, som strålbehandling, kan också påverka.

 

Motverka torrhet i munnen

Det finns en del man kan göra om man ofta har torr mun. Vaknar man ofta med torr mun kan man till exempel ha lite fler krukväxter. Fredskallan är en väldigt bra luftrenare, vilket kan hjälpa. Det är också viktigt att äta sådant där man som har mycket tuggmotstånd. Då får musklerna i munnen arbeta, vilket stimulerar salivflödet i munnen.